Atómový výbuch: Mýty a fakty
4. júna 2016
Európske symboly nebezpečnosti chemických látok
18. júla 2016

Jedy v potravinách

 

jedy v potravinach

Vedeli ste, že niektoré bežné potraviny obsahujú jedy? Nie je pravdou, že ak je niečo prírodné, zároveň bude aj zdravé a bezpečné. Okrem spomínaného, prírodné sú aj jedovaté rastliny, huby a živočíchy. Môžeme sa otráviť konzumáciou veľkého množstva vitamínu A, ktorý je obsiahnutý v červenom mäse a pečeni. Nepriaznivé účinky na zdravie človeka môžu mať aj ďalšie vitamíny a vitamínové doplnky, hlavne v nadmernom množstve. Viac sa dočítate tu. Zelenina, ovocie, orechy a semienka určite patria do zdravého jedálnička, pretože obsahujú potrebné živiny, vitamíny a minerály. Dôležité môžu byť množstvá rizikových látok, ktoré sa vyskytujú v potravinách a ich správanie v organizme.

Potraviny uvedené na obrázku obsahujú toxíny vo veľmi malých množstvách. Riziko môžu predstavovať hlavne jadierka (napr. amygdalin obsiahnutý v jadierkach uvoľnuje kyanid a na obrázku, pre lepšie pochopenie, je uvedené množstvo toxickej látky v miligramoch na gram jadierka), zelené časti zemiakov a paradajok. Bežne predávané sladké mandle nepredstavujú riziko, zakázané sú však horké mandle v ktorých bol zistený vyšší obsah amygdalinu v spojení s kyanidom. Existujú zdokumentované prípady otravy kyanidom uvolneného z jadierok alebo jedu solanínu, ktorý sa získal výťažkom zo zelených zemiakov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *